logo

Pečené kuře

4-6 porcí:

300 ml  Kuřecí vývar od Cibule Bistro
1ks Kuře z volného chovu
80 g  Máslo (na základ)
200 g Šalotka
10 g Šalvěj
10 g Tymián
1 ks Citron chemicky neošetřený
200 ml Bílé víno
50 g Máslo (do šťávy)
Sůl
Pepř
Olivový olej

Na servis:

900 g Sezónní zelenina
30 g Máslo
Sůl
Pažitka

  • Vložíme do hrnce máslo, necháme rozehřát, přidáme na klínky nakrájenou šalotku a necháme zkaramelizovat.
  • Zastříkneme bílým vínem a svaříme na polovinu.
  • Přidáme citronovou kůru, šalvěj, tymián a vše opepříme.
  • Vložíme dobře prosolené kuře.
  • Podlijeme Kuřecím vývarem od Cibule Bistro a přivedeme k varu.
  • Přiklopené pečeme na 160 °C cca 80 minut doměkka.
  • Upečené kuře vyjmeme, rozporcujeme, vložíme na pekáč a pokapeme olivovým oleje. Dopečeme na 200 °C do zlatova.
  • Výpek přecedíme přes jemné sítko a svaříme na požadované množství. Šťávu na závěr zjemníme vmícháním malých kostek studeného másla.
  • Pečené kuře podáváme se sezónní zeleninou restovanou na másle, se šťávou a posypeme nasekanou pažitkou.